Arbeta som frisör efter utbildningen

Arbeta som frisör efter utbildningen

Arbeta som frisör

Yrke frisör

Många tror att frisöryrket är något man lär sig allt om under en utbildning men faktum är att det är att det handlar om fler saker än det du lär dig på frisörutbildningen.

Att jobba som frisör kräver att du är trevlig och kreativ samtidigt som du ha en känsla för form och färg, men även att du är i bra kondition och stark så att du inte får problem med rygg eller leder. Serviceminded är något du måste vara som frisör. Att kunna sälja, vara lite av en psykolog samtidigt som du är duktig på att hitta lösningar för kunderas behov är viktigt.

Som frisör klipper du frisyrer, färgar, tonar, permanentar och skapar håruppsättningar för dina kunders allra viktigaste högtidsdagar.

Många frisörer klipper både kvinnor och män medan andra specialiserar sig som damfrisör eller herrfrisör. Frisöryrket är väldigt kreativt och många tävlar även inom branschen i prestigefyllda tävlingsevenemang. Det hålls flertalet tävlingar varje år både för de som jobbar proffessionellt med hår samt de som fortfarande utbildar sig. Många frisörer är egenföretagare med en egen kundkrets och hyr då ofta en stol på salongen där frisören jobbar.

Som stylist arbetar du med en kombination av mode, kläder, färg och form. Även inom yrket som stylist kan du specialisera dig inom olika områden som mode, make-up eller mat. Att arbeta som stylist kräver oftast att du är egen företagare och är villig att arbeta hårt, mycket och med varierande arbetstider. Det är ett utåtriktat yrke som kräver god social kompetens och ett brett nätverk.

Arbetsmarknaden för frisörer

Alla serviceinriktade branscher utsatta för konkurrens påverkas av konjunkturernas upp- och nedgångar. Sveriges frisörer har på senare tid visat tendens att stanna längre i yrket, vilket gjort att antalet utövare just nu är fler än behovet. Arbetsmöjligheterna för frisörer varierar i landet. På en del håll finns det för många frisörer, medan det på andra håll finns en efterfrågan. Arbetslösheten bland frisörer är just nu högre än snittet.

Det blir allt vanligare att kombinera frisörsalongen med annan verksamhet till exempel nagelvård eller hudvård för att bredda sig. Då kan en utbildning inom nagelvård, eller hudvård rekommenderas men självklart är det viktigaste en bra frisörutbildning.