En bra frisör

Vad kännetecknar en bra frisör?

Vi vill att frisören vi går till ska vara en duktig frisör, vi lämnar trots allt vårt hår i deras händer. En frisör med bristande kunskaper kan inte bara klippa till en mindre lyckas frisyr, utan även förstöra håret om oturen är som värst.

Det är lätt att tro att styla och klippa hår är enkelt, ända fram tills du själv provar att ta en hårsax i dina egna händer för att prova. Det är inte enkelt. Det kräver mycket träning för att bli en bra frisör.

Låt oss börja dock med den viktigaste ingrediensen. Det är varken en färdighet eller talang. Det är den drivande energi som gör oss bra på allt vi gör och utan den skulle vi inte ens ha kul arbetar. Det är passionen. För att bli en utmärkt frisör måste du älska det du gör. Om du drömmer om det och kan inte få nog av det, då har du en perfekt start. Passion leder till entusiasm och engagemang, som förutom att vara underbart smittsam är grunden för alla konstnärliga och skapande arbete. Utan dem inre gnistor ingen stor arbete kan komma till liv.

Skulptör

Skulptörer måste kunna se vad de vill producera från en massa av oformat material. Som Michelangelo uttryckte det en gång: “Jag såg ängeln i marmor och snidade tills jag befriade honom.” Ser du likadant på hår?

Målare

Var en målare. Förstår inte bara grunderna utan även magi att blanda färger, kombinerar färgprofiler, med ljus och skugga, samt samverkan mellan varma och kalla färger bredvid varandra – till exempel när håret färgas i olika färger och med kontrasterande nyanser. Kunna tillämpa måla med en pensel på ett målinriktat och kontrollerat sätt och att skapa mjuka övergångar mellan nyanser.

Designer

Vara en designer. Vissa människor är mer kreativa än andra som hellre stanna på den säkra sidan och upprepa vad andra har gjort tidigare. Kreativitet är inte bara nödvändigt för att skapa den extravaganta och postmoderna utseende vi ser på catwalken. Som en kreativ person du ser saker som andra inte. Det är så enkelt är det. I ditt sinne kan du visualisera alla typer av former och färger och sätta ihop dem. Det är en stor utmaning att hjälpa någon att hitta det perfekta utseendet och att ge råd. Om du bara har en liten repertoar av frisyrer som du är bekväm med och kan inte tänka utanför ramarna, kommer din framgång att begränsas också.

Lyssnare

Var en bra lyssnare. Oavsett hur kreativ eller konstnärligt och tekniskt avancerade du är, kommer det inte något bra om inte din kund är nöjd. Och de är bara glada när de lämnar salongen vackrare än de kom in och känner att alla deras önskningar uppfyllda. För att förstå de önskemål och behov av någon som du måste lyssna noga på vad de säger och även förstå vad de inte säger. Det är där nästa punkt på listan kommer in.

Psykolog

Var en psykolog. Vet vad de ska göra med den information som du hört. Sätt ihop två och två. Lyssna mellan raderna och förstå motivationen hos dina kunder. Man måste kunna bygga en rapport med dina kunder och lära känna dem. Förstå vad de menar när de talar om “förvandling” i håret, vilket ofta innebär en omvandling av själva. Speciellt kvinnor tenderar att besöka hår salonger med radikala önskemål som att skära långt hår mycket kort eller applicera en extrem färg, när de i själva verket vill förändra sitt liv. Även många människor tycker om att komma till en salong bara för att få lite personlig uppmärksamhet och att prata med någon, vare sig det om kändisskvaller eller om mer personliga frågor. Detta ger att en frisör en helt annan dimension som inte nämns i skolorna och under träning, samma som bartender inte bara blandar drinkar.