Historik

Historik

Ursprungligen var herrfrisörerna barberare och hade som uppdrag att, inom sitt skrå i städerna sköta männens hår och skägg. Utöver det skulle de bidra till att förbättra männens hygien genom badarverksamhet. Eftersom dessa barberare hade skarpa instrument som rakknivar fick de även behandla sår och skador där kniven behövdes för läkning.

Barberarna följde med trupperna under krig samt bistod officerare och soldater med sjukvård på fältet. De utförde då ingrepp som att öppna bölder, amputera lemmar samt hjälpte till vid förlossningar för de kvinnor som följt männen i strid.

I Sverige ledde de stora dödstalen i Finska kriget mot Ryssland 1808-1809 till ett beslut om att ge barberarna bättre utbildning av medicinskt skolade akademiker vid landets universitet. Karolinska institutet grundades och Collegium chirurgicum bildades. Efter motstånd från bland annat de akademiska medicinska läkarna, fick de nyutbildade kirurgerna titulera sig läkare.

Den klassiska barberaren som skötte rakning av skägg är numera en sällsynt syn, i alla fall i Sverige. Utomlands går det fortfarande i en del länder att springa på dessa lite varstans. Har Ni chansen rekommenderar vi att Ni provar på en sådan behandling.

På senare år har en del framgångsrika frisörer/hårstylister genom deras kändiskunder, produkter och medias skriverier blivit kändisar själva. Vem vet inte vilka Vidal Sassoon, Björn Axén, Dejan Cekanovic, Bobby Oduncu etcetera är? Detta är utan tvekan något som höjt yrkets status ännu mer. Att utbilda sig till frisör är idag mycket populärt i Sverige.