Utbildningen

Att utbilda sig till frisör & hårstylist

För en del kan prao alternativt praktik vara en bra chans att se ifall frisöryrket är något som passar en. Att se vardagen på en salong är ett sätt att få en bild om hur det är att arbeta som frisör.

Frisörutbildning

Saxar ett redskap på frisörutbildningen

Gymnasiet

På gymnasiet ligger grundutbildningen till frisör på Hantverksprogrammet, och konkurrensen för att bli antagen är många gånger hård. Det finns också flera privata yrkesutbildningar som ger en mycket god förberedelse till frisöryrket för dig som har gymnasiekompetens. Frisörutbildningar varierar i längd men pågår vanligtvis mellan sex månader och ett år. Det gör att också priserna varierar liksom utbildningens innehåll. Tänk på det när du tittar på priserna och ska välja frisörutbildning. Förutom utbildningar i Sverige, finns även många utbildningar utomlands som är populära hos studenter från Sverige.

Högskola / Universitet

Det finns planer på högskolelinjer för frisörer, men inga har realiserats än.

Lärling

Efter grundutbildningen väntar en lärlingsperiod. Lärlingsperioden och frisörutbildningen måste tillsammans utgöra minst tre år för att du efteråt ska kunna göra de så kallade gesällprovet. Vissa skolor hjälper till med att hitta lärlingsplatser åt sina studenter.

Gesällbrev och mästarprov

Gesällprovet är ett yrkesprov som gör dig berättigad till ett gesällbrev. Gesällbrevet är något som vissa arbetsgivare kan komma att kräva av dig som utbildad frisör men är inte en nödvändighet för att du ska kunna söka arbete inom branschen. Även om gesällbrevet inte är ett krav för att arbeta som frisör, påverkar det lönen i en positiv riktning vilket gör att många väljer att försöka ta det. Ett svenskt gesällbrev är även internationellt gångbart. För att få gesällbrev efter frisörlinjen på gymnasiet ska man ha gjort en praktik på nio månader, 1 500 timmar, efter den treåriga utbildningen. Under den tiden utgår en elevlön på 12 464 kronor i månaden, plus provision. Efter att ha arbetat i sex år som frisör kan du avlägga ett mästarprov, vilket är den högsta skicklighetsnivån för dig som frisör. I Sverige får mellan 800 och 1 000 personer per år ett gesällbrev.

Utbildning till stylist

Den här utbildningen skiljer sig från en frisörutbildning genom att istället innehålla allt ifrån styling i allmänhet som föning och tupering till avancerade håruppsättningar. Den klippning som finns här är allt som oftast endast toppklippning. Detta eftersom det är något du bör kunna när du till exempel gör uppsättningar med löshår. Klippning av frisyrer, färgning och blekning av hår utelämnas däremot.

För att utbilda dig till stylist får du vända dig till privata skolor med yrkesutbildningar. Längden på yrkesutbildningar varierar upp till två år och i många fall ingår även en del praktik under studietiden. Viktigt att komma ihåg inom stylistyrket är att nätverka dig till bra kontakter du kan ha användning för i framtiden.

Många stylister inom modebranschen har jobbat sig upp från att vara assistenter. Att arbeta som stylist är kreativt, roligt och utmanande. Det gäller att ha en känsla för färg och form samt ett stort intresse för mode och trender. Arbetet som stylist kan innebära många resor världen över.