Vanliga frågor

Svar på vanliga frisörrelaterade frågor

Varför skall jag välja en godkänd skola?

Idag finns inte många godkända privata frisörutbildningar i Sverige. När du väljer en godkänd utbildning så är du garanterad en seriös utbildning som leder till gesällbrev. Du är också garanterad god kvalitet och utbildade lärare. Om du hamnar på en icke godkänd utbildning kan du aldrig vara säker på att utbildningen är bra. Värt att tänka på är att skolorna kontrolleras varje år, bara för att en skola var godkänd ena året innebär det inte per automatik att den även är godkänd efterföljande år.

När gör man gesällprovet och vad innebär det?

Efter din färdigutbildning får du göra gesällprovet. Den salong som du gör din färdigutbildning på betalar ofta för ditt prov. Gesällprovet består av åtta olika obligatoriska delar samt två frivilliga.

Jag har hört att det finns något som heter utbildningsbok. Vad är det?

Alla elever och trainees som vill bli behöriga frisörer behöver numera en utbildningsbok. Boken följer eleven fram till gesällprovet och är ett bevis samt kontroll på genomförd utbildning. Timmar ska fyllas i av både elev och lärare. Du beställer den från Frisörföretagarna eller genom din utbildningsanordnare.

Hur kommer det sig att många frisörutbildningar kostar så mycket pengar?

Att lära ut frisöryrket är kostsamt då utbildningen är många timmar lång och kräver mycket lokaler, personal, preparat och utrustning för att bli bra. De flesta utbildningar har nästan all utbildningstid lärarledd, ibland med till och med två lärare per klass. Allt detta kostar.

Tittar du runt på nätet hittar du ett brett spann av priser på olika frisörutbildningar. Det är viktigt att se efter vad du faktiskt får i utbildningen. En frisörutbildning kanske kostar minst, men innehåller å andra sidan inte allt som en dyrare utbildning kanske gör. Kontrollera detta ordentligt innan du bestämmer dig. Tänk på att det som kommer att imponera på dina salongskunder när du börjar jobba är om du har gedigna yrkeskunskaper, inte hur billig utbildning du lyckades hitta.